ЗА И ПРОТИВ ЗАЛЪГАЛКИТЕ
08.09.2017

Като нов родител, утешаването на вашето бебе е един от вашите най-важни приоритети и може да намерите употребата на залъгалка много полезна. Някои бебета могат да бъдат успокоени с люлеене и гушкане и да задоволяват сукателния рефлекс само по време на хранене. При други това не е достатъчно, дори когато не са гладни. Ако вашето бебе все още иска да суче, след като е заситено от кърменето, биберонът може да ви свърши чудесна работа.

Залъгалката не е заместител на кърменето или храненето, разбира се, но ако бебето ви все още е раздразнено, след като сте го нахранили, оригинали, полюляли сте го и сте играли с него, може би ще искате да проверите дали залъгалката ще го задоволи.

Има и друго предимство при използването на залъгалка: Някои изследвания показват, че при бебетата, които използват биберони по време на сън, рискът от Синдром на внезапна детска смърт е много нисък. Тези проучвания не показват, че самата залъгалка предотвратява синдрома, а че има силна връзка между употребата на биберони-залъгалка и по-ниския риск от СВДС. Също така, този навик е по-лесно да бъде премахнат, отколкото смученето на палеца. В края на краищата, можете да се освободите от залъгалката!

Какви са недостатъците при използването на залъгалки?
Употребата на залъгалка може да увеличи риска от инфекции на средното ухо при бебета и малки деца. Тъй като рискът от тези инфекции обикновено е по-нисък при малките бебета, използвайте залъгалка, до шестия месец след раждането (когато нуждата му от сучене е най-голяма) и веднага след това може да се отървете от нея.

Смята се, че бебетата, които са използвали залъгалка, преди да са се научили да кърмят, понякога изпитват затруднения със зърната, което се отразява на успешното кърмене. Но експертите смятат, че изследването е противоречиво и няма проучвания, които категорично да доказват дали двете неща са свързани. Но ако кърмите бебето си, все пак може да искате да изчакате, докато то придобие навика да кърми, преди да му предложите биберон. Смученето на залъгалка и смученето на гърда са различни действия.

Не давайте залъгалка на бебе, което трудно наддава на тегло. Ако бебето Ви изпитва затруднения в кърменето (или ако имате малко кърма), е най-добре да се справяте без биберон, поне в началото. Също така ще трябва да обмислите употребата на залъгалка ако бебето ви често получава ушни инфекции.
Но ако имате недоносено дете, което не натрупва достатъчно тегло, залъгалката вероятно няма да има голям ефект така или иначе. Използването на залъгалка може всъщност да предпази от Синдром на внезапна детска смърт, така че разговаряйте с педиатъра си, преди да я изключите като опция.
Няма проблем да започнете да давате залъгалка на бебето след като навърши месец, макар че това е само насока. Ако бебето Ви кърми добре, увеличава теглото си и има редовен режим на хранене, можете да започнете и по-рано. Давайте залъгалка след редовната му храна, за да се уверите, че получава цялата храна, от която се нуждае. Смученето на залъгалката може лесно да се превърне в навик и много родители не дават, защото не искат да им се налага да я отнемат по-късно (или защото не им харесва мисълта за техните 3-годишни деца, които ще ходят с биберон в устата си).
Ако позволите на детето ви да използва биберон, но искате да избегнете войни и битки, вземете го, когато стигнете първия рожден ден. Бъдете внимателни да не прекалявате с биберона, за да сте сигурни, че детето ви не зависи от него.

Може ли един биберон да навреди на развитието на зъбите?
Децата няма вероятност да повредят зъбите, челюстта или захапката си, ако престанат да използват биберон, когато са на възраст 2 или 3 години. През годините, когато повечето деца използват залъгалка, те имат само млечни бебешки зъби. (Постоянните зъби обикновено започват да се появяват на 6-годишна възраст). Това означава, че колкото по-дълго детето ви използва биберон, толкова по-голям е шансът, да се отрази върху развитието на зъбите. Ако се притеснявате за това, попитайте педиатъра или зъболекаря на детето си, за да се уверите, че челюстта и зъбите на вашето дете са добре.
 
Ако решите да въведете биберон, спазвайте тези указания:
• Нека бебето ви ръководи Вашето решение. Ако го приеме веднага, добре. Но ако се съпротивлява, не го насилвайте. Можете да опитате отново друг път или просто да уважавате предпочитанията на бебето и да се откажете.
• Предложете биберонът между храненията, когато знаете, че не е гладно.
• Избягвайте да използвате залъгалка за забавяне на храненето на бебето или за заместител на вниманието. Това не означава, че понякога бебето ви не трябва да изчака да бъде хранено или утешено (например в магазина за хранителни стоки или в седалката за кола на пет пресечки от дома). В тези случаи един биберон може да бъде божи дар.
• Опитайте се да дадете на бебето залъгалка във времето когато трябва да подремне или е време за лягане. (Но ако тя падне от устата му, докато спи, не я връщайте обратно). Когато бебето ви е нервно, първо се опитайте да я успокоите по друг начин, като гушкане, люлеене или пеене.
• Не завързвайте биберона около врата на бебето или за креватчето. То може да се удуши на въжето или лентата. Безопасно е да прикачите биберона към дрехите му с клипс, съдаден специално за тази цел.
• Внимавайте за биберона. Изберете залъгалка, която е безопасна и подходяща за вашето бебе, и я пазете чиста, като я изплаквате с топла вода и я стерилизирате. Сменете я веднага, щом получи малки пукнатини или други признаци на износване.
• Не "почиствайте" залъгалката, като я поставяте в устата си. Слюнката на възрастните съдържа бактерии, които могат да причинят кариеси на зъбите на вашето бебе, веднага щом започнат да избиват от венците. (И не е добра идея да натопите бибата на детето си в сок или захар, защото това също води до появата на кариеси).
 
Ако залъгалката е част от вашия план, следвайте някои указания, за да предпазите бебето си:
• Използвайте марка, която не съдържа бисфенол-А (BPA). Изследванията породиха опасения относно ефектите върху кърмачетата.
• Не закрепвайте бебешки биберони с връзка - това създава опасност от удушаване.
• Вземете правилния размер. съгласувайте го с възрастта на вашето бебе, за да се уверите, че пасва на устата му.
•Вземете биберон с вентилационни отвори в предпазителя, за да влиза въздух.
• Давайте залъгалката, както е. Ако я подсладите, това може да увреди зъбите на вашето бебе.
Както всички добри неща, времето на вашето дете с биберона ще приключи.
• Почитайте мястото на залъгалката в живота на детето. Тя може да е малка, но играе важна роля. Можете да накарате детето да откаже биберона-залъгалка, но не го правете безсърдечно. Бъдете внимателни. Не превръщайте отказването на биберона в борба за власт. Използвайте положително подсилване, а не отрицателно. Можете да го свържете с уникални идеи като "фея на залъгалките", която да я вземе.
• Направете го правилно. Отбийте бебето си от биберон след 6-месечна възраст, когато рискът от Синдром на внезапна детска смърт отпадне и инфекциите на ушите станат по-вероятни. Ако искате да му помогнете да се откаже бавно, опитайте се да го ограничите до времето за дрямка или сън. Също така, опитайте се да не махате залъгалката, ако се появят други промени в живота.
Ако има големи промени, които се случват вкъщи или в грижите - преместване в друго жилище, нова сестра или ново братче, стрес у дома - всичко това може да изисква продължително използване на биберона за успокояване.
• Бъдете последователни. Не забравяйте, че не сте единственият човек, който ще прекарва време с вашето дете по време на процеса на отбиване.

Блог

седмични постове

НА РАБОТА СЛЕД МАЙЧИНСТВО 7 СТЪПКИ

Месеци наред сте била у дома и сте контактували само с малкото човече. Преходът, който Ви предстои неминуемо ще бъде изпълнен със стрес и натоварване. Ето как бихте могли да го направите по-плавен в 7 стъпки. Спомняте ли си колко време ви беше нужно да се адаптирате на работното място след едноседмичната лятна почивка? Представете си тогава как ще се чувствате сега на работното си място. Няма да Ви е лесно бързо да влезете във форма. Заредете се с голяма доза търпение и не оставяйте нещата за последния момент.

НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИТЕ ВЪПРОСИ ОТНОСНО БРЕМЕННОСТТА

СЕКЦИО – ЗА ИЛИ ПРОТИВ

Кога се налага раждане със секцио? Решението за раждане с цезарово сечение се взима по редица медицински показания. Ако акушер-гинекологът прецени предварително, че естественото раждане крие редица рискове както за теб, така и за плода, ще бъде насрочено планово секцио.

Носим усмивки навсякъде, където има бебе!
copyright © Cangaroo 2018
design and develop by
Balkansys.com
Scroll To Top