100 УДИВИТЕЛНИ ФАКТА ЗА БРЕМЕННОСТТА
29.07.2017
1. 90% от двойките, които се опитват да имат бебе, постигат желания резултат до края на първата година от опитите си.
2.Сутрешното гадене често не се случва сутрин.
Повечето жени го получават през целия ден (или по обяд, следобед или вечер) в началото на първия триместър.
3.Може да не страдате от сутрешно гадене.
Много жени просто чувстват гадене. Но при повечето жени изчезва между 12 и 14 седмици. Много експерти смятат, че това е така, защото плацентата започва да произвежда собствени хормони по това време.
4.Хормоните играят важна роля при бременността.
Прогестеронът е естествено успокоително. Той причинява естествена летаргия, за да подсигури, че не правите нищо стресиращо, което може да засегне развиващия се плод.
5. Раждането се предизвиква от хормоните.
В края на бременността си спадът в нивата на прогестерон помага да започне раждането.
6.Хормоните също предизвикват уголемяване на бюста.
Естрогенът стимулира разширяването и развитието на гърдите, за да ги пригоди за кърмене.
7. Вие сте висока? По-голям шанс за близнаци.
Изследователите са установили, че няколко генетични фактора могат да доведат до раждане на близнаци. Те включват: възраст над 35 години, раждали сте близнаци преди това, има близнаци във вашето семейство или ако сте висока и с едра структура.
8. Много яйцеклетки, (потенциално) означава много бебета.
Ако сте взели лекарства за плодовитост или сте използвали метод ин витро за забременяване, имате много по-голям шанс да носите близнаци или още повече бебета, защото повече яйца се освобождават и / или имплантират, отколкото при естествено зачеване.
9. Вашето тяло е претоварено.
Сърцето и кръвоносните съдове трябва да транспортират повече кислород, не само за плода, но и за всички участващи органи, които трябва да започнат да работят много по-усилено. Тези промени са причина за много от неприятните симптоми на ранна бременност като замаяност, гадене, крайна умора, глад, запек, подуване на корема и често уриниране. Въпреки че тези симптоми са обезпокоителни за вас, те също са успокояващи, защото тяхното присъствие обикновено означава, че имате здравословна бременност.
10. Нивото на кръвта се повишава. Количеството кръв, което се изпомпва от сърцето, се увеличава с 40 до 50%.
11. Сърцето ви се увеличава на дължина, и на ширина.
Дали тази любов към вашето бебе кара сърцето ви да расте? Е, почти. Стените на камерите стават по-дебели, за да могат да изпомпват допълнителната кръв.
12. Сърцето ви бие малко по-бързо.
С допълнителната кръв и отпуснати артерии по време на бременността, сърцето бие по-често, но не и по-усилено.
13. Всичко расте.
Не само сърцето ви (и гърдите) растат. До 20-та седмица гръдният Ви кош също може да се увеличи.
14. Пъпчето Ви може да излезе напред.
Ако пъпът Ви излиза напред, не се паникьосвайте. Тъй като матката се набъбва, пъпът също изпъква. След раждането отново ще възвърне предишния си вид.
15. Стриите.
Голяма част от жените получават стрии. Ако носите близнаци, голямо бебе или имате излишък от амниотична течност, шансовете ви за стрии са по-високи. Кремовете и маслата могат да помогнат за намаляване на стриите. Бъдете внимателни, не качвайте килограми прекалено бързо.
16. Бебешките ритници карат хората да се усмихват.
Това не е научно доказано, но просто трябва да погледнете броя на хората, които се усмихват, когато видят корема ви да помръдва, за да разберете, че това е вярно.
17. Може да получите нежелано внимание.
Ще трябва да свикнете с непознати, които докосват корема ви, или малки деца, които ви питат защо сте "толкова дебела".
18. Ще се радвате да покажете тумбака си.
Проучванията показват, че бременността е единственото време в живота им, което повечето жени обичат да показват на корема си, а това включва и носенето на бикини.
19. Ще станете мускулеста.
Изследванията показват, че бременните жени развиват около пет процента допълнителни мускули. Може би, за да се справите с допълнителното тегло?
20. Подготовката на гърдите започва от първия ден.
Само дни след зачеването гърдите ви вече се подготвят за производство на мляко. Това може да е причина за чувствителните гърди през ранната бременност.
21. Гърдите ви са направени за кърмене.
Малките жлези в ареолата се увеличават и ще произвеждат течност, която смазва зърната ви, за да подготви гърдите за кърмене.
22. Кръвоснабдяването на гърдите се увеличава.
Ще забележите, че кръвоносните съдове могат лесно да се видят под кожата на гърдите.
23. Бременността повишава метаболизма.
Бременността подобрява метаболизма ви, за да компенсира натрупването на тегло.
24. Съхранявате допълнителната си мазнина за вашето бебе.
Тялото започва да съхранява мазнини през първия триместър и това спира по средата на бременността. По това време плода започва да използва съхраняваната мазнина.
25. Бебето ви може да ви чуе.
Ушите са напълно оформени по средата на бременността и слухът на бебето е доста добър, въпреки че е заглушен от амниотична течност.
26. Никога не си сам.
Говорете с бебето си - от около шестия месеца то може да ви чуе и вече започва да учи майчиния си език.
27. Вашето бебе се храни преди вас.
Бебето започва "да се обслужва" с хранителните вещества от храносмилателната ви храна. Всичко, което получавате вие, са остатъците. Ето защо е толкова важно да се уверите, че получавате всички витамини и минерали, от които се нуждаете за бременността.
28. Вашите сънища могат да станат ярки или страшни.
Много жени съобщават за увеличение броя на ярките сънища или кошмари, особено през последния триместър. Няма научно обяснение, но психолозите вярват, че вашето подсъзнание се занимава със страхове и несигурност относно раждането и майчинството.
29. Може да не сте щастливи.
Освен нормалните промени в настроението, всеки очаква бременните жени да бъдат щастливи. Но това не винаги е така. Психиатрите изчисляват, че около 20% от бременните жени изпитват тревожност или депресия.
30. Не се тревожете за дребните неща.
Смята се, че стресът оказва влияние върху физическото развитие на вашето бебе, като някои проучвания показват, че бебетата, родени от стресирани майки, са с по-ниско тегло или се раждат по-рано. Така че, успокойте се.
31. И се потите повече.
Ще забележите, че сте склонни да се потите по-лесно, докато се отървете от топлината за двама.
32. Защо е толкова горещо?
Вашето тяло предава топлина на кожата, където тя се излъчва и се изпарява, подпомагана от разширените кръвоносни съдове, намиращи се близо до повърхността на кожата. По време на бременността този процес тече по-бързо, поради цялата допълнителна кръв, по-трудно работещите потни жлези и повишената повърхност на кожата.
33. Плацентата е доста голяма.
Докато раждате, плацентата ще тежи една шеста от теглото на вашето бебе.
34. Природата е дала на вашето бебе естествена защита.
Плацентата не само подхранва бебето ви, но и го предпазва от бактерии и инфекции.
35. Защитавате вашето растящо бебе.
Антителата на майката се прехвърлят през плацентата на плода от 20-та седмица. Вашите антитела предпазват бебето от инфекциозни заболявания.
36. Имате чувството за подут корем.
Поради забавянето в червата си, натрупването на газ е често срещано. Смущаващо, знаем - но неизбежно. Пиенето на много вода може да помогне.
37. Суперхрани = супер добро.
Няколко суперхрани, като авокадо и кайсии, са доказали, че повишават физическото здраве и жизненост по време на бременността. Други, като семена от чиа, зърно, богато на омега-3 мазнини, могат да помогнат да се предотврати депресията през бременността.
38. Вашето тяло автоматично ще стане по-продуктивно при поглъщането на желязо.
За да подпомогнете този процес, не забравяйте да ядете храни, богати на желязо, като постно червено месо, зелени зеленчуци и обогатени зърнени храни.
39. Използвате енергия.
Използвате допълнителни 900 KJ дневно, за да захранвате цялото това отглеждане на бебе.
40. В устата ви има странен вкус.
Това вероятно е причинено от хормоните от бременността и може да доведе до липса на вкус или метален вкус в устата.
41. Вие ще бъдете гладни за протеини.
По време на бременността е необходим около 79 грама протеин дневно, за да помогне на бебето ви да изгражда кости, мускули и кожа. Яжте яйца, постно месо, мляко и варива.
42. Кожата ви е по-чувствителна към слънцето.
Много бременни жени избягват слънцето, тъй като са склонни към промени в пигментацията по време на бременността. Но слънцето осигурява витамин D, който е от съществено значение за абсорбцията на калция. Вземете този витамин чрез храна като мляко, мазни риби и яйца.
43. Храносмилателната система се забавя по време на бременността.
Храната, която ядете, ще се движи бавно през червата, за да се постигне по-добро усвояване. Това може да доведе до изсушаване на изпражненията и запек.
44. Ще изгаряте.
Киселините и стомашното разстройство се превръщат в проблем в последната част на бременността, тъй като стомаха и червата се изместват от растящата матка.
45. Чувствате ли се непрекъснато възбудена?
Повишеното либидо е нормално по време на бременност, защото целият ви тазов регион е с повишено кръвоснабдяване, което ви прави много по-чувствителни. Но не всички жени се чувстват по този начин, така че ако не се чувствате като секс богиня, не се стресирайте за това.
46. Сексът е безопасен.
Докато имате нормална бременност без усложнения, можете да правите секс толкова често, колкото искате. И не, няма да изложите бебето си на опасност - то е добре защитено от амниотичната течност и шийката на матката.
47. Може да прокървите.
Често срещано е, жените да имат малко зацапване или кървене по време или след секс, особено през първия триместър. Това се дължи на това, че капилярите в шийката на матката ви се подуват и избухват, когато са "раздразнени" от полов акт. Все пак, винаги съобщавайте за всяко зацапване или кървене на Вашия лекар, за да сте сигурни, тъй като много често той сочи към инфекция на пикочния мехур.
48. Не на въздушните мехурчета.
Единственото голямо "не" за орален секс е, че партньорът ви не трябва да издухва въздух във вагината ви, тъй като това може да причини въздушен балон и да блокира кръвоносен съд. Това е рядко, но по-добре да не рискувате, отколкото после да съжалявате.
49. Каква е тази миризма?
Усещането за миризма обикновено става по-различно. Това е начинът на природата да ви накара да избягвате да ядете, пиете и вдишвате потенциално вредни вещества.
50. Дишането не винаги е лесно.
Не ви стига въздух? В резултат на натиска от нарастващата матка, диафрагмата не може да бъде изтеглена до момента на вдишване, което ви кара да чувствате, че не можете да вдишвате достатъчно дълбоко.
51. Към края на бременността ще дишате отново лесно.
С напредването на бременността бременната диша по-повърхностно, а облекчението идва, когато бебето падне в таза - в последните дни на бременността.
52. Вашите обувки може и да не ви стават повече.
Краката могат да увеличат размера си по време на бременността, поради ефекта на хормоните върху костите ви, както и подуването.
53. Завръщането на тийнейджъра.
Някои жени получават подобни на акне петна. Това се дължи на хормони и обикновено изчезва след първия триместър.
54. Всъщност бръчките могат да изчезнат.
Тези хормони също могат да изпънат кожата ви и част от бръчките да изчезнат.
55. Бащите могат да получат симптоми!
Няма научно обяснение за това, но има много случаи на мъже, които изпитват симптоми на бременност, докато тяхната партньорка е бременна. Някои мъже получават сутрешно гадене, други се разяждат, а някои дори изпитват спазми в долната част на корема. Говорим за истинско съчувствие.
56. Наистина сияеш...
Допълнителната кръв, която циркулира през тялото ви, се проявява в определени области на кожата ви, като бузите, което ги прави по-розови и по-здрави. Хормоните причиняват увеличаване на активността на мастните жлези, което ви придава и по-лъскав вид.
57. Кожата ви ще се промени.
Около 90% от жените получават някаква промяна в пигментацията на кожата по време на бременност, от потъмнели петна до по-екстремна "маска".
58. Косата може да расте, където не очаквате.
Косата ви обикновено става дебела и гланцирана - понякога може да получите окосмяване в области, където не я очаквате. Следете за растежа на косми по лицето и ръцете си.
59. След раждането обаче нещата се променят и тогава най-често се появява силен косопад, особено за кърмещите майки.
60. Бъбреците работят много по-усилено.
Налага им се да филтрират повече кръв. Също произвеждат и повече урина, докато се отървете от отпадъците за двама.
61. Проблемите "долу" са често срещани.
Вие сте по-податливи на инфекции на пикочните пътища по време на бременност. Съобщете за всяка болка, кръв или парене на Вашия лекар.
62. И секрециите се увеличават също.
Увеличаването на вагиналните секрети е нормално. Ако е гъсто, обилно и с лоша миризма, посетете Вашия лекар.
63. Вашето бебе е в безопасност по време на тренировка.
Циркулационната система в матката ви става по-ефективна при извличането на кислород от кръвта ви по време на тренировка. Уверете се, че работите на комфортно, не конкурентно ниво на упражнения.
64. Ти си по-разтеглива.
Хормон, наречен релаксин, прави връзките и хрущялите отпуснати, така че тялото ви да може да се разтяга толкова, колкото е необходимо по време на раждането.
65. 65% от бременните българки не отказват цигарите.
66. Бебетата дишат под водата.
От около 27 седмици бебето ви ще започне да "диша" в утробата. Въпреки че белите му дробове не приемат никакъв кислород, те започват да се разширяват и компресират, подобно на тренировка.
67. Насладете се на втория триместър.
Обикновено това е най-доброто време за бременност, защото гаденето, умората и други неприятни симптоми на първия триместър изчезват и вие цъфтите с всички видове добри хормони, които ви карат да изглеждате и да се чувствате живи. И ще започнете да чувствате прекрасните първи ритници.
68. Не очаквайте бебето да бъде точно.
Като цяло само около пет процента от бебетата се раждат на определената дата, а при 10 процента от жените с първа бременност - продължава до две седмици след термин.
69. Лекарите бъркат термина често.
Около 70% от бременностите след изтичане на термина са смятани като неправилно датирани от самото начало. Ето защо обикновено няма причина да се притеснявате, ако сте закъснели със седмица или две.
70. Бременността в действителност не трае девет месеца.
Бременността се брои 40 седмици, което е девет календарни месеца и седем дни.
71. Обратното броене не започва от зачеването.
Вашият термин обикновено се изчислява, като се брои от първия ден от последния менструален период, а не от датата на зачеването. Това означава, че не сте технически бременна за първите две седмици от вашата 40-седмична бременност. Това е така, защото е малко вероятно да постигнете овулация и зачеване до около две седмици след първия ден от цикъла.
72. Възможно е да бъдете бременна за по-дълго време.
Средната бременност е 280 дни, но е възможно да продължи по-дълго време. Много по-дълго в случая на Беула Хънтър, която през 1945 г. изкарва най-дългата бременност в световен мащаб. Тя трае невероятните 375 дни.
73. Да имаш момиче? Е, носите и бъдещите си внуци.
Жените развиват всички яйцеклетки, които някога ще притежават още докато са в утробата. Това е голяма отговорност. Момчетата не развиват сперматозоиди, докато не стигнат пубертета.
74. Оргазмът е възможен... по време на раждане.
Добре, това е рядко (0,03% от жените), но австралийското проучване през 2013 г. потвърди, че е възможно да получите оргазъм по време на раждане. Това се случва благодарение на "любовта" на хормона окситоцин, който изобилства при раждането.
75. Дремвайте разумно, не дълго.
Съблазнително е да направите дълга дрямка, за да наваксате съня, но различни проучвания показват, че дневно време повече от 20 до 30 минути дрямка може да ви накара да се почувствате по-уморени. Придържайте се съм къси и сладки дремки.
76. Може да получите тъмна линия на корема си.
Тази линия обикновено се появява във втория триместър и се свързва с нивата на естроген и меланоцит-стимулиращите хормони. Обикновено се изчиства в рамките на първата година след раждането без специална намеса.
77. Изтръпване на пръстите?
Може да имате синдром на карпалния тунел. Карпалният тунел е малък тунел, който минава от долната част на китката до дланта. Тя може да бъде подложена на натиск от подуването в ръцете Ви поради натрупване на течности. Обикновено това не е тежко и не трае дълго.
78. Миришат онова, което миришеш.
Проучванията показват, че бебетата започват да усещат силни миризми от около 28-мата седмица. Всъщност, амниотичната течност се смята, че подобрява усещането за миризма на бебето ви, защото миризмите са по-интензивни, когато се свързват с течност.
79. Може да сънува.
Бързото движение на очите (индикатор за сънуване) е записано при бебета в утробата, което кара експерти да вярват, че бебетата могат да сънуват в утробата.
80. Бебето ви се прозява в утробата.
През 2012 г. учените в университета в Дърам в Обединеното кралство доказват, че бебетата не просто отварят и затварят устата си в утробата, а те всъщност се прозяват.
81. Прозяването е добър знак.
Не се притеснявайте, не сте най-скучният бъдещ родител в света, прозяването в утробата е свързано с узряването на мозъка при ранна бременност (до 28 седмици).
82. Вашето зрение може да се промени по време на бременността.
Ако се промени, препоръчваме да не променяте рецептата си за очила все още, тъй като след това нещата могат да се нормализират.
83. За да износи плода, на жената са нужни само 300 калории повече дневно, това е примерно чаша кисело мляко с плод. Нормално бременната трябва да качи не повече от 8 -12 кг.
84. Може да подсмърчате.
Вашето тяло произвежда повече слуз, което може да доведе до запушен нос, синузит и главоболия. Хормонът прогестерон също предизвиква подуване на лигавицата на носните проходи и причинява кървене от носа и затруднява дишането.
85. Вашите венци се подуват.
Същият хормон засяга венците в устата ви, така че подуването на венците може да причини кървене при четкане. Не забравяйте да посетите зъболекаря по време на бременност.
86. Може да пазарувате сутиени като луда!
Вашите гърди ще растат с една, може би дори с две или три чаши, докато сте бременна. Инвестирайте в сутиени.
87. Не, не всички останали са бременни.
Може да изглежда, сякаш е имало бум на бременността, защото навсякъде, където гледате, виждате издути кореми, но точно това учените наричат честотна илюзия. Подобно е, когато искате да купите конкретен модел автомобил, започвате да забелязвате колата навсякъде, където шофирате. Когато сте бременна, ще виждате други бременни навсякъде, където отивате. Просто сега им обръщате внимание.
88. Вашият мозък наистина е различен.
Учените от Университета в Лондон неотдавна потвърдиха констатациите, че мозъците на жените се променят по време на бременността, за да станат по-активни от дясната (творческата) страна. Те вярват, че това е част от неврологичната подготовка, която помага на майките да се свързват с новородените си бебета.
89. Може да пожелаете много странни неща.
Пика е терминът за глад при бременните, при който имате малка или никаква хранителна полза и който може да е вреден за вас - глад за пръст, глина, въглени, паста за зъби, сапун, пясък и дори цигарена пепел. Свържете се с Вашия лекар.
90. Вашият център на тежестта се измества.
За да ви предпази от падане върху лицето ви, вашият център на тежестта се измества. Това означава промяна в позата и може да предизвика болки в гърба.
91. Оргазмите са по-интензивни.
Ако успеете да стигнете до там, с голям корем и всичко останало, това ще бъде двойно добро поради същата причина, поради която имате повишено либидо - повече кръвотечение в таза ви е равносилно на по-голяма чувствителност.
92. Разтърсванията стават по-силни по време на оргазъм.
Това странно усещане се дължи на свиването на коремните мускули по време на оргазъм.
93. Може да получите леки спазми.
Крампите след оргазъм също са нормални. Това са контракции на матката, които се случват след всеки оргазъм, бременна или не, разликата е, че обикновено ги чувствате само когато сте бременна.
94. Вашето бебе ще почувства нещо също.
Но не по странен начин. Когато постигнете оргазъм, матката ви се свива, така че бебето ви вероятно ще се почувства малък натиск - като малка прегръдка. Ето защо някои бебета се движат повече, след като родителите им са правили секс.
95. Чувството за хумор става жизненоважно.
Намирането на правилната позиция ще бъде като оживена игра на twister, особено през третото тримесечие.
96. Вашите коремни мускули се разделят.
Това означава, че не се правят упражнения за коремните мускули след четвъртия месец от бременността.
97. Матката ви е органът, който е най-засегнат от бременността.
Увеличаването на размера на матката от не-бременни до бременни в периода е впечатляващо: тя варира от 50 / 60g до 900/1 000g. Обемът се увеличава от 6ml до 5 000ml.
98. Контракциите не спират след раждането.
Те обикновено продължават на много по-ниско ниво за няколко дни след раждането. Това спира излишната загуба на кръв.
99. Матката е добре смазана машина.
Матката се състои от тяло и шийка, които имат противоположни функции по време на бременност. По време на бременността тялото на матката трябва да остане спокойно и да се разтяга, за да побере плода и плацентата, докато шийката на матката трябва да остане твърда, за да поддържа бременността. По време на раждането тялото на матката трябва да се свива и да се прибира, докато шийката на матката трябва да се отпусне, да се простира и да се отвори, за да позволи на бебето да премине.
100. Матката ви се упражнява за големия ден.
Подготвителните контракции са тренировката, която подготвя матката, докато се появят истинските контракции. Те се чувстват различни и могат да бъдат успокоени, като изпиете чаша вода или вземете вана.

Снимка: Designed by Freepik
тип статия

Блог

седмични постове

Марката Cangaroo ще бъде представена на изложението за детски продукти Baby Expo

CANGAROO взе участие в кампанията Направи го сега - ДНК на бъдещето

CANGAROO с удоволствие се включи като партньор на кампанията и дари 10 бебешки колички.

Столче DELICIOUS - компактно при сгъване, с четири застопоряващи се колелца

Подарък купичка Mommy Panda за поръчки направени до края на февруари.

Носим усмивки навсякъде, където има бебе!
copyright © Cangaroo 2018
design and develop by
Balkansys.com
Scroll To Top