СТОЛЧЕТА ЗА КОЛА - 10-ТЕ ГРЕШКИ, КОИТО ДОПУСКАМЕ НАЙ-ЧЕСТО
21.07.2017

1.Покупката на използвано столче за кола, без да проследите неговата история.
Ако обмисляте да закупите използвано столче за кола за вашето дете, се уверете, че то:
• Се предлага с инструкции и етикет, показващ производителя/ вносителя и номера на модела;
• Не е било върнато за дефект;
• Не е на повече от 6 години;
• Няма видими повреди или липсващи части;
• Никога не е било в катастрофа.
Ако не сте сигурни за някои от тези точки, по-добре не го закупувайте.
 
2. Поставянето на столчето за кола на погрешното място.
Най-безопасното място за столче за кола на вашето дете е на задната седалка, далеч от активните въздушни възглавници. Ако столчето за кола се постави на предната седалка и въздушната възглавница се отвори, тя може да се удари в гърба на столчето за кола - точно там, където е главата на детето ви - и да причини сериозни или фатални наранявания. Дете, което се вози в столче за кола с обърнато напред също би могло да бъде засегнато от въздушната възглавница.
Ако е необходимо детето да пътува в автомобил само с един ред седалки, деактивирайте предните въздушни възглавници или ги изключете, за да се предотврати отварянето им при евентуално настъпване на катастрофа.
Ако поставяте само едно столче на задната седалка, го инсталирайте в центъра на седалката - ако е възможно - това ще бъде от повече полза, отколкото ако го поставите в непосредствена близост до вратата, за да сведете до минимум риска от нараняване при сблъсък.
 
3. Използването на столчето за кола не по предназначение.
Детското столче за автомобил е предназначено за защита на детето по време на пътуване. Не го използвайте в дома си. Проучване направено през 2009 показва, че ако новородено седи изправено в столче за кола, това  може да доведе до компресиране на гърдите на новороденото и да доведе до по-ниски нива на кислород. Дори леко запушване на дихателните пътища може да навреди на развитието на детето.
Седенето в столче за кола за продължителни периоди може също да допринесe за образуването на плосък участък на задната част на главата на бебето и да влоши гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) – синдром на раздразненото черво. В допълнение, едно дете може лесно да се нарани при падането от неправилно използвано столче за кола или докато седи в столчето, ако то падне от висока повърхност като маса или легло, например. Въпреки, че е от съществено значение, да използвате столче за кола по време на пътуване, не позволявайте на детето си да спи или да седи в него за дълги периоди извън колата.
4. Неправилно инсталиране на столчето за кола или неправилно поставяне на коланите.
Преди да инсталирате детска седалка, прочетете инструкциите на производителя и частта за седалки за кола в наръчника на собственика на превозното средство, ако имате такъв. Уверете се, че седалката е здраво закрепена - позволява не повече от 1,5см на движение настрани или напред-назад. Това можете да проверите когато хванете столчето в долната част в близост до точките за закрепване - и раздвижите във всички посоки.
Ако използвате една кошница за новородено или конвертируема седалка в посока обратна на посоката на движение, запомнете:
• Използвайте коланите на столчето, описани в инструкцията, обикновено те са при или под раменете на детето, през кръста и между краката (за столчетата с пет точково закопчаване)
• Ако седалката Ви е за по-голямо дете поставете колана на автомобила през гърдите или дори под мишниците на детето си - не на корема или през гърлото. Правилното закрепване на столчето към седалката на автомобила, заедно с правилно поставените колани за автомобила, минаващи през съответните за тях червени маркировки по стола, са от съществено значение за безопасността на вашето дете.5. Наклонявате детето си под неправилен ъгъл. В позицията обратно на посоката на движение наклонете столчето за кола според инструкциите на производителя, така че главата на детето ви не ляга напред. Много инструкции включват показатели за ъгъл или регулиране.
Да предотвратите прегърбването, поставете плътно навити бебешки одеяла отстрани на детето. Ако е необходимо, поставете навита кърпа между каишката за чатала и вашето бебе да се предотврати прегърбването. Не използвайте никакви допълнителни продукти, освен ако не са в комплект със седалката на колата или производителят изрично е посочил за съвместими.
 
6. Преход към седалка насочена напред автомобила твърде рано.
Не се поддавайте на изкушението да поставите детска седалка, насочена по посока на движението, само за да можете да виждате неговата усмивка в огледалото за обратно виждане. Използването на такава седалка се препоръчва, когато детето достигне възраст 1,5г. или необходимото тегло - обикновено около 16 кг - или височината посочена от производителя на столчето за кола. Можете да започнете с конвертируема седалка, която може да се използва и назад и напред, и обикновено позволява возенето обратно на посоката на движение до по-голямо тегло и височина, отколкото обикновеното столче, или такава, която се променя според растежа на бебето. Когато детето ви достигне лимита за възраст 1,5г. или тегло можете да обърнете столчето напред. Когато стигнете до този момент: Монтирайте столчето за кола на задната седалка в съответствие с инструкциите на производителя, или с помощта на предпазен колан или ISOFIX система. Уверете се, че коланите на детето са правилно поставени на рамене и около кръста.
 
7. Обличате детето си в обемисти връхни дрехи.
Предпазните колани могат да не осигурят достатъчно защита, поставени върху обемистите връхни дрехи на бебето. Ако е студено, облечете бебето си с леко яке и шапка. Поставете коланите така, че да прилепнат плътно и след това поставете одеяло или дебела завивка върху телцето на бебето, за да му е топло. Запазете обличането на обемисти връхни дрехи за навън.
 
8. Преместване в седалка без гръб твърде рано.
По-големите деца се нуждаят от такъв тип седалка, за да помогнат на обезопасителния колан за възрастни да бъде поставен правилно. Можете да преминете на такъв тип седалка ако детето Ви е достигнало 18 до 36 - или височината, разрешена от производителя на столчето за кола. Не забравяйте обаче, че детето е в най-голяма безопасният, докато използва седалка за кола с гръб и колани колкото се може по-дълго.
тип статия

Блог

седмични постове

Марката Cangaroo ще бъде представена на изложението за детски продукти Baby Expo

CANGAROO взе участие в кампанията Направи го сега - ДНК на бъдещето

CANGAROO с удоволствие се включи като партньор на кампанията и дари 10 бебешки колички.

Столче DELICIOUS - компактно при сгъване, с четири застопоряващи се колелца

Подарък купичка Mommy Panda за поръчки направени до края на февруари.

Носим усмивки навсякъде, където има бебе!
copyright © Cangaroo 2018
design and develop by
Balkansys.com
Scroll To Top