КОШЧЕ-ЛЮЛКА, КОШАРА ИЛИ КОШ ЗА СЪВМЕСТЕН СЪН ДА ИЗБЕРЕМ?
26.07.2019
Решили сте да задържите бебето си близо до вас през нощта за по-спокоен сън, така че обмисляте поне в началото да бъде във Вашата стая? Ако срещате трудности при избора на кошче за спане сред различните възможности ние ще помогнем.
Споделянето на стая с бебето има много ползи. Ако бебето ви спи в детско креватче близо до леглото ви, това е опция, но детското креватче/кошарката заема много място, трудно се побира близо до леглото ви и може да бъде доста неудобно. Кошарката/креватчето са идеални за по-големи бебета, а за новороденото е хубаво и удобно да бъде близо до вас по време на хранене или сън.
 
Цена: Не всички семейства могат да си позволят няколко варианта за спане, така че ако имате ограничен бюджет, потърсете дълготрайни възможности - креватче или кошарка.
Пространство: Ако сте ограничени в пространството - живеете в малък апартамент, по-малък вариант може да е най-подходящ за семейството ви.
Метод на хранене: Въпреки че е вярно, че и хранените с бутилка, и кърмените бебета трябва да споделят стая с майка, близостта до леглото може да не е толкова важна за бебетата, хранени с бутилка.
 
Опасностите от споделяне на едно легло с бебето – ако бебето е директно във Вашето легло.
Някои от опасностите от споделянето на леглото са:
Задушаване: Всеки път, когато бебето ви е близо до възглавници, одеяла, играчки или дори други хора, рискът от задушаване се увеличава.
Да бъде смачкано: Изтощението може да докара всеки родител до толкова дълбок сън, че има възможност да затиснете бебето си.
Падане: Дори бебетата, които не могат да се търкалят сами, са изложени на риск да паднат на пода при споделяне на леглото. Може случайно да ги бутнете. Леглото също е мека повърхност, която може да ги накара да се паднат от ръба дори само чрез гравитацията.
Проблеми със съня: И вие, и вашето бебе ще страдате от по-малко задоволителен сън, ако сте в едно легло. Също така не спомага за установяване на здравословни навици на сън и ще ви затрудни да получите почивката, от които и Вие и бебето имате нужда.
 
Какво е кошче-люлка?
 
Кошчето обикновено се използва за бебета от раждането до 11кг. Можете също така да използвате детско креватче, но в тази възраст, люлка е най-добрият избор за бебета - удобно и уютно за новороденото. Можете да държите детското кошче близо до леглото си през нощта, така че ще ви бъде лесно да го нахраните. В ситуация на ограничено пространство люлката е по-добър избор от креватчето, защото отнема по-малко пространство. Преносимостта е още една причина да използвате кошче - много лесно можете да преместите кошчето при нужда от една стая в друга. Трябва да изберете кошче, което има достатъчно добре поддържано дъно, което да предоставя стабилна основа. И едно от най-важните неща - трябва да  преместите бебето си в детско креватче, когато то е достигнало ограничението на теглото и размера на производителя на кошчето – 11кг!
 
Преносимост: Много по-лесно е да транспортирате кошчето-люлка от стая в стая в къщата, като държите бебето наблизо. кошчето-люлка също е чудесни възможност при пътуване.
Миниатюрни размери: Новородените бебета обикновено обичат уютното по-тясно пространство на кошчето. Освен това, използването на един ви спестява много място - те са много по-малко натрапчиви от това да имате цяло креватче близо до леглото ви!
Кошчето - люлка също има своите недостатъци:
Ограничена употреба: Бебетата надрастват сравнително бързо кошчетата - 11кг и е време за смяна. Те са чудесна краткосрочна инвестиция, но може да не са необходими, ако вече имате детско креватче.
 
Каква е разликата между кошче с функция за съвместен сън и кошче-люлка?
 
Кошчето с функция за съвместен сън предлага възможност бебето ви да остане близо до вас през нощта. Според настоящите препоръки за безопасен сън - за да се намали рискът от СВДС, родителите е желателно да държат бебето в една стая с тях през първите 6 месеца. Но когато детето ви е в една стая с вас, не се препоръчва да спите в едно легло с оглед на безопасността (Виж в началото на статията). Това е причината, поради която съвременните кошчета с функция за съвместен сън са станали много любими и популярни и са интересна възможност за родителите. Когато сте бременна, трябва да вземете решение, дали детето ви ще спи в кошче, легло/кошарка или в кошче с функция съвместен сън. Ще ви покажем предимствата на кошчето-люлка и на кошчето за съвместен сън. Тогава можете да вземете решение, което е по-добро за вашето бебе.
 
Кошче с функция за съвместен сън
 
Кошчето е прикрепено към Вашата спалня. Ето защо то е направено с няколко нива, така че да може да се регулира към височината на Вашето легло. Вашето бебе е близо до вас, но е в безопасност в собствено пространство. Лесно можете да му дадете храна или да се погрижите за него.
Ако поискате да излезете от леглото, трябва да се измъкнете надолу. Тъй като едната страна е прикрепена към леглото ви - ако искате да спите отделно от бебето, тогава трябва да отидете в друга стая или трябва да затворите функцията за съвместен сън като вдигнете четвъртата страна на кошчето.
Удобство: Като оставим необходимостта да ставате от леглото, за да утешите или нахраните бебето си, животът ви се улеснява. Майките, които кърмят, могат да извлекат максимума от този вариант.
Близост: Кошчето с функция за съвместен сън насърчава свързването и обединението с вашето бебе, защото те държат мама и бебето в голяма близост.
Функционалност: За разлика от кошчето има регулиране на височината.
Кошчето с функция за съвместен сън има и своите минуси:
Употреба с ограничено време: Кошчето с функция за съвместен сън са добър вариант, докато вашето бебе не започне да се движи с известна независимост - на възраст около 1година /11кг/. След това е време да ги преместите в детско креватче.
Нездравословни навици на съня: По-трудното обучение на бебето на самоуспокояващи техники е чест проблем.


 
Каква е разликата между люлка и детско креватче?
 
Ако се опитвате да вземете решение кой ще бъде по-добре за вашето бебе, люлка или детско креватче, първо трябва да знаете разликите между люлка и детско креватче, след което можете да вземете решение правилно. И така, кои са основните разлики между люлката и детско креватче? Е, тяхната цена, размер, дължината на използваемост и преносимост е основната разлика. Не всички родители харесват люлката, но има и предимства при използването на люлка за новородено бебе. Размерът на детското креватче е твърде голям, затова бебето би се чувствало по-комфортно в люлка.
 
Предимства на кошчето

Комфорт: Малкият размер на кошчето е по-удобен за бебето от леглото, когато то още не е навършило 4 месеца.
Преносимост: Кошчето е лесно преносимо, така че можете да го преместите, когато ви е необходимо. На тази възраст бебето се нуждае от повече внимание - нощно хранене и грижи, което ще бъде лесно с кошче-люлка или кошче за съвместен сън, защото можете да го държите до леглото си, докато детското креватче не е преносимо, затова трябва да го позиционирате на определено място и няма да можете лесно и бързо да го пренасяте. Ще Ви бъде по-лесно да слагате бебето си в кошче, отколкото в креватче, докато се възстановявате от бременността и раждането; особено сте родили чрез секцио. Височината на леглото е по-голяма от тази на люлката и затова ще е по-лесно за вас.
Време за ползване: Налице е ограничение за използването на кошчето откъм тегло. Когато бебето ви премине това ограничение, трябва да я преместите в легло или кошара. Кошчето се използва основно за ограничен период от време, обикновено 0-6 месеца.


 
Предимства на креватчето/кошарата
Бебетата не използват кошчето дълго време: за кошарата няма такова правило - може да се използва от новородено и за доста по-дълъг период. Така че, ако не искате да харчите повече пари за  тези първи няколко месеца, можете да си купите направо детско креватче/кошарка.
 
Заключение:
След като ви предоставихме основните функции и предимства на кошчето-люлка, кошчето за съвместен сън и кошарката вече можете да вземете информирано решение какво точно да използвате. Това основно зависи от вашите лични предпочитания като родител, вашия бюджет и жилищното пространство.
Ако статията ви е била полезна споделете я с повече хора.

Снимка: ТУК
тип статия

Блог

седмични постове

КОШЧЕ-ЛЮЛКА, КОШАРА ИЛИ КОШ ЗА СЪВМЕСТЕН СЪН ДА ИЗБЕРЕМ?

Решили сте да задържите бебето си близо до вас през нощта за по-спокоен сън, така че обмисляте поне в началото да бъде във Вашата стая? Ако срещате трудности при избора на кошче за спане сред различните възможности ние ще помогнем.

ТЕЛЕВИЗИЯТА И ДЕЦАТА

Докато децата растат и се сформират като личности, те са под влиянието на това, което виждат и чуват, особено по телевизията. Там излъчват както образователни детски предавания, така и предавания, които не се препоръчва да бъдат гледани от деца. Този тип предавания излъчват насилие, на което вие не бихте искали те да подражават или да се получи обратният ефект – да се стреснат. Също така по телевизията се излъчват реклами с деца, консумиращи вредни, висококалорични храни. Прекомерното гледане на телевизия от детето може да се замести с четене, изучаване на нови неща, спорт, игри и т.н. По телевизията също детето може да види употреба на алкохол и наркотици, преди психически да е готово да възприеме и разбере какво вижда, както и да различава лошото от доброто.

НА РАБОТА СЛЕД МАЙЧИНСТВО 7 СТЪПКИ

Месеци наред сте била у дома и сте контактували само с малкото човече. Преходът, който Ви предстои неминуемо ще бъде изпълнен със стрес и натоварване. Ето как бихте могли да го направите по-плавен в 7 стъпки. Спомняте ли си колко време ви беше нужно да се адаптирате на работното място след едноседмичната лятна почивка? Представете си тогава как ще се чувствате сега на работното си място. Няма да Ви е лесно бързо да влезете във форма. Заредете се с голяма доза търпение и не оставяйте нещата за последния момент.

Носим усмивки навсякъде, където има бебе!
copyright © Cangaroo 2018
design and develop by
Balkansys.com
Scroll To Top