ТЕЛЕВИЗИЯТА И ДЕЦАТА
19.10.2018
 
 Докато децата растат и се сформират като личности, те са под влиянието на това, което виждат и чуват, особено по телевизията. Там излъчват както образователни детски предавания, така и предавания, които не се препоръчва да бъдат гледани от деца. Този тип предавания излъчват насилие, на което вие не бихте искали те да подражават или да се получи обратният ефект – да се стреснат. Също така по телевизията се излъчват реклами с деца, консумиращи вредни, висококалорични храни. Прекомерното гледане на телевизия от детето може да се замести с четене, изучаване на нови неща, спорт, игри и т.н. По телевизията също детето може да види употреба на алкохол и наркотици, преди психически да е готово да възприеме и разбере какво вижда, както и да различава лошото от доброто. 
Като родители, вие можете да намалите тези вредни въздействия върху детето, като подбирате внимателно програмите и поставите лимит на времето за гледане на телевизия. Следните предложения могат да спомогнат за това:  


- Избирайте програмите, които гледа детето ви. Винаги планирайте какво ще види то по телевизията. Не включвайте на произволен канал, а преценете кое е най-подходящо за детето.  

- Ограничете гледането на телевизия до 1-2 часа на ден за дете над 2 години. За децата под 2 години, педиатрите препоръчват да не се дава достъп до телевизия.  
- Пускайте възможно най-много образователни програми, както детски, така и например Animal Planet, Discovery Chanel и други.   
- Гледайте телевизия с детето. Обсъдете какво сте видели по време на предаването. Говорете за позитивните и негативните неща за предаването. Говорете за разликата между риалити (истина) и измислица.  
- Изключете телевизора или сменете програмата, ако започне нещо, което според вас не е подходящо да бъде гледано от детето.  
- Не мислете, че всички анимационни филми са приемливи и подходящи, тъй като в днешно време доста от тях съдържат насилие.  
- Много от дневните предавания (например сапунените сериали и токшоутата) не са подходящи за деца.  
- Бъдете добър пример за детето, като намалите времето пред телевизора. Прекарвайте повече време с детето, като четете или играете заедно.  
- Окуражавайте детето да спортува. Планирайте и други забавни дейности, които детето да предпочете пред това да гледа телевизия.  
- Ограничете използването на телевизия, като награда за добро поведение. Вместо това изберете разходка в парка, фестивал, люлки и катерушки, а може и посещение при роднина или приятел.  
- Не позволявайте на детето да гледа телевизия, докато яде.  
тип статия

Блог

седмични постове

Марката Cangaroo ще бъде представена на изложението за детски продукти Baby Expo

CANGAROO взе участие в кампанията Направи го сега - ДНК на бъдещето

CANGAROO с удоволствие се включи като партньор на кампанията и дари 10 бебешки колички.

Столче DELICIOUS - компактно при сгъване, с четири застопоряващи се колелца

Подарък купичка Mommy Panda за поръчки направени до края на февруари.

Носим усмивки навсякъде, където има бебе!
copyright © Cangaroo 2018
design and develop by
Balkansys.com
Scroll To Top