НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИТЕ ВЪПРОСИ ОТНОСНО БРЕМЕННОСТТА
20.09.2018

 

1. Какви са най-ранните признаци на бременност, които мога да очаквам?

Чудите се дали сте бременна? Най-сигурният начин е да направите тест за бременност. Но какво става, ако е прекалено рано за конкретни резултати? Може да забележите леки признаци на бременност, като умора, гадене, често уриниране, непоносимост към храни, които обичате, сутрешно гадене, подуване и чувствителност на гърдите и най – вече спирането на менструалния цикъл.


2. Как мога да сметна кога ще е терминът ми?


Поздравления за бременността! Сега Ви се иска да знаете, кога ще можете за пръв път да прегърнете мъничето си, нали? Средната продължителност на бременността трае 280 дни от последният менструален цикъл, или по-точно, 266 дни след последната ви овулация (или около 40 седмици ). Запомнете, че това е приблизително, а не със сигурност. 


3. Какво да очаквам от първото си изследване след забременяване?


Много неща ще се случат при първото Ви посещение откакто сте бременна и е добре да сте готова за продължителен преглед, който ще включва следните неща: 
А) Проби от урина и кръв, за да се потвърди, че сте бременна и да се определи приблизителна дата на раждане
Б) Подробен преглед на медицинската история
В) Преглед на основното физическо състояние, като измерване на теглото, кръвното налягане, сърцето, белите дробове, таза и гърдите. 
Г) Кръвна проба, за да се установи дали страдате от болести като анемия, СПИН и антитела, които причиняват генетични нарушения
Д) Проба от вагинален секрет, за установяване на евентуална вагинална инфекция или рак на маточната шийка.
Е) Проба от урината, за да се установят евентуални инфекции и за измерване на нивата на захар и протеини. 
Ж) Разговор относно вашите диети и начин на живот и изясняване на всички въпроси, които имате за бременността. 

 

4. Важно ли е да се приемат витамини за бременни?

Витамините за бременни са жизненоважни в резултат на повишените ви нужди по време на бременността. За Вашето тяло не е лесно да се грижи и да развива още един организъм и ще имате нужда от допълнителни витамини и минерали, като например фолиева киселина, калций, желязо, за да имате здравословна бременност и бебе в добро здраве. Вместо сами да избирате какви витамини да взимате, говорете с вашият лекар или акушерка, относно какво точно трябва да приемате (например в случай на анемия или  хранителни недостатъци) и дали да са на таблетки, разтворими капсули или в течно състояние, за да е по-ефикасно за Вашият организъм.


5. Какво да направя, за да предотвратя киселините?


Киселините са едно от нещата, които бременните жени трябва да очакват. Те се дължат на растящата матка и прогестерон – хормон, който отпуска мускулите (включително и стомашният клапан), за да се подготви тялото за бременността. Въпреки това, можете да използвате няколко трика, като напипример да ядете на малки порции и по-често, да се разхождате след ядене, да държите главата и гръдният кош изправени, докато спите, да се обличате в широки дрехи, да пиете чай от корените на джинджифил и да приемате антиациди за облекчаване на храносмилането и газовете.


6. Как да предотвратя стрийте?


Приблизително 90 процента от бременните жени получават стрий, докато тялото им расте по време на бременността. Най – обичайните места за поява на стрий са коремът, бедрата, дупето и гърдите. Но не трябва да сте част от мнозинството! Можете да вземете във Ваши ръце борбата със стрийте, като пиете много вода, за да поддържате кожата хидратирана, да масажирате кожата си всеки ден с овлажнител или олио, което има високо съдържание на витамин А и витамин Е (например кокосово), за да предотвратите стрийте и да повишите кръвообръщението в тъканите. Също така помага да консумирате храни, които съдържат витамините Е, С, А и цинк.


7. Кой тип фитнес упражнения са безопасни за бременните жени?


Не е нужно да се отказвате от тренировките си по време на бременността. Има начини да останете активни, в добра форма и здрави, докато чакате появата на мъничето си. Освен ако лекар не ви е препоръчал да спрете тренировките, можете да практикувате спокойни, ненатоварващи тренировки, като например плуване, водна аеробика, ходене, тичане (ако сте го правили преди бременността), йога, пилатес, тай чи и танци. Просто стойте далеч от дейности, които включват скачане, бързи движения, падания, сблъсквания и риск от нараняване.   


8. Защо лекарят ми прави изследвания за гестационен диабет?   

Много лекари правят рутинни тестове за гестационен диабет на бременни жени, който над 25 години, имат семейство или етническа принадлежност, склонна към това състояние, които са пълни, раждали са деца над 4 килограма или имат предишна инстанция на гестационен диабет от предишна бременност.


Снимка:
ТУК
тип статия

Блог

седмични постове

ТЕЛЕВИЗИЯТА И ДЕЦАТА

Докато децата растат и се сформират като личности, те са под влиянието на това, което виждат и чуват, особено по телевизията. Там излъчват както образователни детски предавания, така и предавания, които не се препоръчва да бъдат гледани от деца. Този тип предавания излъчват насилие, на което вие не бихте искали те да подражават или да се получи обратният ефект – да се стреснат. Също така по телевизията се излъчват реклами с деца, консумиращи вредни, висококалорични храни. Прекомерното гледане на телевизия от детето може да се замести с четене, изучаване на нови неща, спорт, игри и т.н. По телевизията също детето може да види употреба на алкохол и наркотици, преди психически да е готово да възприеме и разбере какво вижда, както и да различава лошото от доброто.

НА РАБОТА СЛЕД МАЙЧИНСТВО 7 СТЪПКИ

Месеци наред сте била у дома и сте контактували само с малкото човече. Преходът, който Ви предстои неминуемо ще бъде изпълнен със стрес и натоварване. Ето как бихте могли да го направите по-плавен в 7 стъпки. Спомняте ли си колко време ви беше нужно да се адаптирате на работното място след едноседмичната лятна почивка? Представете си тогава как ще се чувствате сега на работното си място. Няма да Ви е лесно бързо да влезете във форма. Заредете се с голяма доза търпение и не оставяйте нещата за последния момент.

НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИТЕ ВЪПРОСИ ОТНОСНО БРЕМЕННОСТТА


Носим усмивки навсякъде, където има бебе!
copyright © Cangaroo 2018
design and develop by
Balkansys.com
Scroll To Top